Sursa foto: Shutterstock

Și-a câștigat titlul de “condimentul națiunilor” și a devenit unul dintre ingredientele de bază ale multor preparate culinare. Muștarul, căci despre el este vorba, este foarte apreciat pentru surplusul de gust pe care îl oferă mâncărurilor, în special cărnurilor de orice fel. Folosim boabe de muștar atunci când gătim scrumbii la cuptor în sos de muștar, vită marinată în cafea sau ouă murate cu boabe de muștar, dar și pentru murături, cum ar fi delicioșii castraveți murați în saramură.

Potrivit cercetărilor, muștarul este originar din Egiptul Antic, unde era folosit pentru marinarea cărnii și ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe ori a febrei musculare. Se pare că romanii au folosit produsul și pentru a prepara must, de aici venind și denumirea de muștar. În prezent, se cunosc doar trei specii de muștar și anume muștarul alb, cel mai des folosit în alimentație, brun și negru. Însă, chiar dacă îl utilizăm atât de des, atunci când vorbim de boabe de muștar beneficiile și contraindicațiile ar trebui luate în considerare ca să ne putem bucura așa cum se cuvine de aceste mici semințe.

Índice de contenidos

Boabe de muștar – beneficii și contraindicații

Boabele de muștar au în compoziția lor substanțe minerale precum magneziu, calciu sau potasiu, mucilagii, uleiuri, proteine, sinigrină și miozină, cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Acești nutrienți îi oferă organismului o stare de bine, iar boabele de muștar sunt considerate un condiment minune. Haide să vedem împreună ce efecte au semințele asupra corpului și când este bine să le evităm:

Beneficiile boabelor de muștar

În cazul acestor mici boabe de muștar beneficiile și contraindicațiile nu au semnul egal între ele. Practic, condimentul îi aduce organismului numeroase avantaje și trebuie exclus din alimentație doar în anumite cazuri.

O linguriță de muștar conține 3.1 kcal, câte 0.2 grame de fibre, proteine și grăsime și 0.3 grame de carbohidrați. Este important să incluzi boabele de muștar în alimentația ta pentru că:

  • Are proprietăți antidepresive datorită conținutului de triptofan, un aminoacid esențial pentru starea de bine a organismului;
  • Activează metabolismul și stimulează sistemul imunitar datorită proprietăților antibacteriene și antifungice;
  • Desfundă căile respiratorii;
  • Previn tulburările de somn;
  • Pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase datorită conținutului de izotiocianat de alil și glucozinolați;
  • Reduc inflamația pentru că au în compoziția lor seleniu și magneziu;
  • Contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale;
  • Previn stările specifice menopauzei;
  • Țin la distanță crizele de astm;
  • Ameliorează crampele musculare, dar și pneumonia sau bronșitele;
  • Protejează sistemul cardiovascular împotriva aterosclerozei datorită conținutului ridicat de magneziu;
  • Accelerează arderile, fiind recomandate în caz de obezitate;
  • Încetinesc procesul de degradare a celulelor musculare;
  • Elimină durerile de cap, balonarea și arsurile stomacale;
  • Contribuie la scăderea colesterolului;
  • Se pot folosi pentru tractarea unor eczeme;
  • Au efecte laxative și vomitive;
  • Ameliorează nevralgiile și durerile reumatice.
Beneficiile boabelor de muștar
Sursa foto: Shutterstock

Contraindicațiile boabelor de muștar

După cum am menționat deja, minunatele boabe de muștar au beneficii și contraindicații. Cu toate că, în general, muștarul este considerat un aliment fără riscuri, trebuie avut grijă în ceea ce privește consumul său. Deși acționează benefic împotriva dispepsiei, boabele de muștar consumate în exces pot avea efecte negative asupra corpului. De asemenea, persoanele care știu că au colonul sau stomacul sensibile ar trebui să consume boabe de muștar în cantități mici. Ba mai mult, cei care suferă de colon iritabil ar trebui să scoată cu totul muștarul din alimentație.

Dacă se depășește o anumită doză, boabele de muștar pot produce inflamații ale tractului gastrointestinal, afecțiuni ale rinichilor și diaree. Totodată, dacă se folosesc în scop cosmetic – pentru hidratare, exfoliere sau prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, trebuie acordată o mare atenție boabelor de muștar pentru că pot avea efect puternic iritant.

Contraindicațiile boabelor de muștar
Sursa foto: Shutterstock

Acum că știi ce beneficii și contraindicații au boabele de muștar mai mult ca sigur le vei introduce mai des în dieta ta. Poți folosi semințele ca tratament, sub formă de cură pentru câteva zile sau, mult mai simplu, le poți introduce în mâncărurile tale preferate, mai ales cele care conțin carne.

A %d blogueros les gusta esto: